De ce lemnul a devenit piatră?


În varianta oficială, lemnul pietrificat se numeşte silicifiat şi devine aşa deoarece a fost îngropat sub straturi de sedimente unde, sub acţiunea apei bogate în minerale, particulele mici de lemn au fost înlocuite de silicaţi. Asata se întâmplă cu toate lemnele îngropate astfel? Şi lignitul de s-a făcut aşa şi nu s-a silicifiat? Dar pădurile fosilizate unde au fost ele îngropate pentru că lemnul să fie înlocuit de siliciu, dar păstrând structura lemnului? Tot oficial se spune (Wikipedia, printre altele) că pentru a fi silicifiat, lemnul are nevoie de mai puţin de 100 de ani. Atunci lemnul s-a pietrificat sau nu în zeci sau sute de milioane de ani? Înţeleg explicaţia dată în cărţi privind silicifierea, dar ceva nu stă în picioare în toată această argumentaţie...

Am în faţă o bucată de lemn pietrificat. Este o piesă care evidenţiază cam tot ce trebuie pentru a ne face o idee referitoare la procesele petrecute pe vremea când era lemn. Pe ea se văd şi urmele focului care a "lins" suprafaţa înainte de pietrificare, dar a păstrat şi urmele specifice lemnului aflat într-un stadiu avansat de putrezire. De ce nu a ars dacă tot a fost atins de flăcări? De ce alte trunchiuri chiar au ars la suprafaţă, dar procesul de ardere a fost întrerupt brusc? Cei care ne tot explica despre cum a devenit lemnul – piatră, uita să spună şi cum anume reuşeşte să pătrundă în masă lemnoasă, deseori dură, un amărât de grăunţe invizibil de siliciu. Lemnul nu e burete, să-l penetreze lesne grăuntele de nisip... Cine a ales, mă întreb eu, că anumite lemne să putrezească în contact prelungit cu apă şi altele să se pietrifice? Legile fizico-chimice se aplică discreţionar, pentru aceleaşi organisme existând două feluri diferite de transformare? Bucată despre care vorbeam era, înainte de pietrificare aproape putreda şi găurită. Aşadar, fusese deja supusă umezelii, rezultatele fiind deja vizibile şi azi. Cu toate astea, procesul s-a oprit brusc şi în locul transformării lemnului în rumeguşul obişnuit, deodată procesul s-a oprit şi el a fost înlocuit de cealaltă tranformare, pietrificarea. Asta mă conduce la concluzia că procesul de pietrificare a fost mult mai rapid decât cel de putrezire. Până aici am mers cu logică pe teoria oficială care, iată, se dovedeşte destul de şubredă...

Oare nu pare mai realist să considerăm că lemnul s-a pietrificat parţial sau total ca urmare a bombardamentelor meteoritice şi că pietrificarea a intervenit diferenţiat în funcţie de distanţa dintre lemn şi zona de impact? Dacă luăm o bucată de lemn pietrificat atinsă de putregai şi o ţinem în apă vom observa că procesul se va continua, ceea ce arată că nu suntem în prezenţa unei înlocuiri totale a fibrei lemnoase. Mai curând cred că putem vorbi nu despre o înlocuire a materiei, ci de o schimbare a structurii sale morfologice. Această variantă de explicaţie permite să luăm în calcul şi o anumită formă de viaţă intestină încorsetata de modificările structurale evidente. Această viaţă (s-o numim aşa) a lemnului-piatra este şi motivul pentru care vracii africani folosesc aceste pietre numindu-le "pietre calde", altfel spus – cu viaţa. Utilizarea lemnului pietrificat în ritualuri tribale, dar şi efectele sale miraculoase asupra energiei generale a corpului uman ar putea fi astfel motivate.

Lemn pietrificat - piesele mici

Dimenisuni - 11 x 5 x 3 cm (sus si jos)


Dimenisuni -  9 x  6 x 3  cm

Dimenisuni - 13 x 7 x  4 cm (stanga) si 9,5 x  5,5  x 4 cm (dreapta)

Silex

Dimensiuni - 8,5 x 4,5 x  2,5 cm


Proprietăţile stranii ale lemnului pietrificat

Ramura de teck

Oficial i se spune lemn silicifiat pentru că se pleacă de la teoria conform căreia siliciul a înlocuit materia vegetală iniţială, proces ce a durat nişte milioane, chiar zeci de milioane de ani. Aceeaşi teorie spune că procesul de silicifiere a avut loc în prezenţa apei care şi-a adus o contribuţie importantă la desăvârşirea pietrificării. Dar cum şi-au schimbat structura materiile vegetale şi animale care n-au fost în contact cu apă? Este indubitabil că pe planetă există păduri pietrificate care n-au fost niciodată sub ape pentru a-şi schimba structura morfologica atât de drastic. Nici pietrificarea ca urmare a activităţii vulcanice nu stă mai bine în picioare pentru că această activitate n-a fost prezenta peste tot unde există lemn pietrificat. Atunci cum s-a petrecut fenomenul şi ce materie a rezultat?

Paleontologii au reuşit să clasifice lemnul după familii, uneori dând nume noi speciilor dispărute. Aruncând o privire globală observăm că peisajul de acum zeci de milioane de ani era foarte asemănător cu cel de azi în ceea ce priveşte speciile. Şi atunci că şi acum întâlnim ficuşi, conifere, tamarin, tek sau palmieri; atunci – doar plante, azi – plante şi lemn pietrificat din aceleaşi specii. În regnul animal întâlnim aceeaşi continuitate, insectele şi animalele mici închise în chihlimbar stau mărturie, infirmând teoria evoluţionistă.

Lemnul pietrificat este o materie interesantă. Cu o duritate medie de 7 (Mohs), dar şi cu variaţii de 6-8, lemnul este o "piatră" dură şi casanta în anumite condiţii. Proprietăţile sale rămân însă un obiect de studiu. Greutatea specifică a lemnului devenit piatră este şi ea foarte diferită. Unele bucăţi de lemn sunt mai grele, altele sunt mai uşoare decât celelalte, chiar dacă greutatea ambelor o depăşeşte cu mult pe cea a lemnului vegetal. Având în vedere că lemne de aceeaşi esenţă au greutăţi foarte diferite, cred că ne putem gândi că pietrificarea nu s-a produs uniform şi cu aceeaşi intensitate. Ce anume a determinat această diferenţă de greutate? Încă nu ştim. Rezistenţa la şoc e mare şi nu e deloc simplu să reuşeşti să spargi o bucată de lemn pietrificat. Chiar dacă nu se sparge, lemnul reţine şocul că pe o vibraţie de amplitudine redusă ce lucrează în interiorul materiei, după un anumit timp crăpându-se complet. Nu de puţine ori am avut ocazia să mi se rupă în mâini bucăţi de lemn pe care încercasem cu 2-3 luni în urmă, fără succes, să le sparg.

Procesul de transformare a lemnului în piatră care e azi cred că a fost unul de scurtă durată şi violent. Majoritatea pădurilor pietrificate au fost martorele unor incendii de proporţii, probabil puţin anterior pietrificării, dovada urmele carbonizate de pe trunchiuri. Ceva însă a curmat brusc incendiile deoarece trunchiurile n-au ars integral, ba uneori doar au fost atinse de foc fără a fi mistuite nici măcar parţial. În mod cert, în pădurile din vechime ceva a dezvoltat o temperatură uriaşă urmată de o cristalizare la fel de bruscă. Cel mai probabil, acestea s-au petrecut din cauza unei ploi de meteoriţi, celebra "ploaie de foc" despre care vorbeşte şi papirusul egiptean de acum 5-7000 de ani. Pare foarte posibil ca explozia unui meteorit (sau a unor meteoriţi) să fi avut efectul prezumat al unei bombe cu hidrogen, ceea ce a schimbat structura morfologică a fiinţelor vii. La fel de posibilă apare şi pietrificarea diferită a materiei în funcţie de distanţa faţă de locul de impact, de aici rezultând şi greutatea diferită a materiei transformate. În Sahara, pădurea pietrificată este înconjurată de o multitudine de dovezi clare ale activităţii meteoritice, chiar în perioade geologice diferite. Munţii Atlas sunt munţi de încreţire, ceea ce este vizibil, dar la fel de bine putem vedea în munţi sedimente marine ce s-au ridicat la suprafaţă în urma impactului major meteoritic ce a dus la formarea continentelor de azi şi la înclinarea axei Pământului. La fel se întâmplă şi cu osuarele care cândva erau cimitire ale animalelor, azi ele aflându-se pe fundul canioanelor.

O bucată de răşină, aşa-numitul clei de copac sta mărturie că pietrificarea s-a produs rapid, brusc, nu în milioane de ani. Răşină respectivă a fost supusă unei temperaturi mari, ceea ce a determinat topirea ei, dar brusc, "ceva" a făcut ca răşină să "înţepenească" instantaneu, ea arătând azi foarte clar că n-are vreo legătură cu siliciul presupus a înlocui materia vegetală; este doar o răşină întărâtă, cu o duritate redusă, ce păstrează urmele "curgerii" anterioare pietrificării.  Este, dacă vrem s-o asemuim cu ceva, un chihlimbar de suprafaţă, mai dur decât cel subteran, mai opac, dar şi mai puţin casant ce păstrează în structura urmele de funingine rezultată din arderea frunzelor.

Rasina

Lemnul pietrificat se comportă ciudat la temperaturi mari, mai curând că o piatră prtioasa decât ca o rocă oarecare. Prin ardere, lemnul nu devine negru, aşa cum ar fi poate de aşteptat, ci roşu. În contact cu flacăra explodează rapid, iar bucăţile rezultate capăta culoarea roşie. Este evident că acolo, în lemn se produc nişte procese chimice, culoarea roşie fiind dată de o substanţă care pare a ieşi din lemn. Chiar şi spălat, lemnul va continua să producă acel colorant roşu care se ia cu uşurinţă prin simplul contact. În acelaşi timp, lemnul se încălzeşte repede la soare, dar răcirea se face mult mai lent decât în cazul unor pietre ordinare. Poate din acest motiv vracii africani numesc asta "pietre calde". Cufundat în apă, lemnul se impregnează cu lichid, uneori permeabilitatea fiind vizibilă prin micile bule ce se ridică la suprafaţa apei; cu cât lemnul va rămâne mai mult în apă, cu atât el se va re-usca mai încet. Lemnul pietrificat nu iubeşte apă, şi are tendinţa de a se crăpa dacă e ţinut în ea prea mult timp, dând impresia că reacţiile obişnuite ale lemnului sunt accelerate în cazul pietrei de azi.

Partea exterioara intrata in contact cu flacara s-a inrosit

Din punct de vedere energetic, lemnul pietrificat este excepţional (am mai spus-o, dar vreau să reiau informaţia). Nu ştiu ce energii a acumulat el, ce procese se petrec în structura lui, dar energia pe care o eliberează este indubitabil pozitivă şi evidentă. Pare că lemnul de ieri devenit azi piatră are nişte legi fizice proprii, încă necunoscute nouă: piatră nu suge apă, dar lemul fosilizat - da; nu se crapa sub acţiunea apei – dar lemnul se crapa; se sparge la şocuri, pe când lemnul nu etc. Energia pe care lemnul pietrificat o dezvolta m-a determinat să port permanent, în buzunar, un eşantion. Deşi le colecţionez de ani de zile, de lemnele mele pietrificate nu m-am ocupat şi din punct de vedere energetic; doar recent am început să studiez şi aceste proprietăţi evidente ale lemnului îngrijit săptămânal, spălat cu apă caldă şi uscat la soare pentru a se încărca de energie. Ceea ce mi se părea o prostie mai ieri, azi sunt nevoit să accept că există: energia benefică a lemnului pietrificat.


Virtutile lemnului fosilizat



Lemnul pietrificat nu este cu adevărat un cristal, este un lemn silicifiat şi poartă un amestec de energii de lemn şi piatra. Lemnul fosilizat este o piatră calmantă care creşte perseverenţa şi răbdarea. Energiile sale protective sunt foarte legate de pământ, dar te va conecta, de asemenea, la trecut şi viitor, într-un mod în care alte pietre nu pot. Lemnul pietrificat este considerat o piatră a comunicării. Poate netezi marginea dură a comunicării  în perioade dificile, spori oratoria şi aplana discuţiile.

Utilizaţi lemnul pietrificat pentru a vă ancora de pământ conştiinţa înalta. Este legătura directă cu energia luminată a planetei. Păstraţi o mică bucată în buzunar pentru a vă menţine conectat la pământ şi în legătura cu imaginea de ansamblu; este utilă şi în apropierea articulaţiilor rigide sau slabe. Aceasta va ajuta la flexibilitate, rezistenta şi la ameliorarea inflamaţiei. Folosiţi o bucată de lemn pietrificat ca ajutor pentru memorie. Energia pietrei va menţine în legătură  cu gândurile şi vă va ajuta să  le faceţi să se manifeste. Utilizează lemn pietrificat ca un ajutor în meditaţie sau doar păstrează-l în camera cu tine în timp ce meditezi. Lemnul pietrificat este cea mai bună piatra de meditaţie bazată pe natura. Acesta funcţionează şi se armonizează bine cu toate celelalte pietre şi va ajuta la consolidarea energiei altor pietre. Păstraţi o bucată de lemn pietrificat decorativ pe birou, dacă lucraţi într-un mediu de birou. Aceasta va aduce în ajutor, pe parcursul zilei de lucru, puterea copacilor şi a rocilor.

Lemnul pietrificat este cu desăvârşire piatra de transformare. Acesta este folosit pentru a aduce puterea puternică a Pământului eforturilor tale de a te transforma în ceva mai puternic. Această energie a Pământului este, de asemenea, utilă în eforturile Feng Shui de a spori vitalitatea şi de a aduce abundenta într-un spaţiu sau cameră. Lemnul pietrificat este folosit pentru a le onora pe Diona şi Gaia. Diona este zeiţa feniciană a Pământului. Gaia este Mama Pământului la greci. Lemnul pietrificat este o "piatră de sprijin." Dacă sunteţi în convalescenţă după un traumatism mental sau fizic, să purtaţi o bucată de lemn pietrificat. Aceasta vă va da puterea de zi cu zi.

Lemnul pietrificat este extrem de puternic în energia Pământului. Energia Pământului  este energia creşterii, expansiunii, noilor  începuturi, hranei şi sănătăţii. El sporeşte vitalitatea, aduce abundentă, şi ne ajuta să creştem fizic.

Energia lemnului este simbolizata de verde şi maro. Foloseşte aceste culori ale cristalelor pentru a spori orice spaţiu pe care îl utilizaţi pentru a mânca, în camera unui copil mic, sau într-un loc din casa unde se începe un proiect nou.



Energia lemnului este în mod tradiţional asociata cu zonele de est şi de sud-est din casă sau din cameră. Acesta este asociat cu zonele de familie şi sănătate, prosperitate şi abundentă. Energia lui este vitală pentru bunăstarea dumneavoastră  şi concentrarea  asupra eforturilor.

Acesta uşurează accesul la informaţiile referitoare la vieţile anterioare. Lemnul pietrificat elimină obstacolele care stau în calea atingerii obiectivelor tale. Ajută spiritul să funcţioneze în corp. Lemnul fosilizat ajuta la restabilirea energiei fizice, este bun în alinarea durerilor de şold şi de spate şi este un ajutor excelent de mediere. De asemenea poate fi de ajutor în eliminarea neplăcerilor neînsemnate şi a grijilor.

Lemnul pietrificat constă în variante de cuarţ (dioxid de siliciu). El este ca o fosilă, ca un os de dinozaur şi împărtăşeşte multe dintre aceleaşi caracteristici ale fosilelor. Este perfect ca o piatră de pregătire şi folosit în timpul meditaţiei, acesta poate ajuta la accesarea vieţilor anterioare. Energia din lemnul pietrificat este una de absorbţie şi e o energie caldă, de protecţie, la fel ca şi copacii mari, aşa cum au fost odată.

Lemnul pietrificat este o piatră de schimbare şi transformare, la fel ca lemnul care a fost o dată, transformat în piatră într-un proces de evoluţie. El ajută la limpezirea minţii şi absoarbe energiile negative. Nu trebuie curăţat cu apă sărată; apa sărată tinde să corodeze adânc fostele structuri celulare din interiorul lemnului. Este mai bine să curăţaţi lemnul pietrificat prin plasarea lui între cristale. Piesele din lemn pietrificat pot fi purtate ca bijuterii (de exemplu, ca brăţări), dar şi ele au nevoie de purificare din timp în timp.

Lemnul silicifiat este bun pentru sănătatea structurii scheletului şi a oaselor. De asemenea, ajută la absorbţia de calciu în organism. Acesta oferă forţa şi rezistenţă fizică, iar elixirurile din lemn pietrificat sunt bune pentru piele şi păr.

Semnul zodiacal asociat: Leu

Lemnul pietrificat este o piatră de transformare. Aceasta ajută o persoană să avanseze la cel mai înalt nivel ales. Ajută persoana să se simtă în siguranţă şi securitate, prin calmarea temerilor bazate pe supravieţuire . Este util pentru a da răbdare celor care se afla într-un proces lent de transformare interioară, şi pentru a aduce această schimbare la îndeplinire. Lemnul pietrificat întăreşte coloana vertebrală, fizic şi în termenii voinţei de sine. Tot lemnul pietrificat,lustruit natural, oferă mare energie.
Efectele lemnului pietrificat:

Fiziologice:
Metabolism: accelerează pierderea în greutate, datorită efectelor sale de pământ;
Accelerează drenajul lichidelor, calmează sistemul nervos;
Protejează împotriva infecţiilor, stabilizează şi consolidează rezistenţa organismului;
Reduce durerile lombare şi dorsale;
Prelungeşte durata de viaţă a celulelor (optimizează vindecarea ţesuturilor de colagen),
Creşte speranţa de viaţă;
Facilitează aportul de minerale esenţiale, cum ar fi calciu, magneziu, fosfor şi siliciu;
Oferă protecţie împotriva arteriosclerozei şi vasoconstricţiei;
Este  potrivit pentru tratamentul abdomenului (partea inferioară), tulburărilor de prostată, pentru tratamentul reumatismului şi slăbiciunii musculare.


Mental/ psihologic:
Facilitează realismul (în cazul tendinţei de a se pierde sau dispersa în gânduri, de abatere, de a lăsa incomplet ceva început); ajuta la preluarea responsabilităţilor, asigură organizarea fizică şi mentală re-creativa, revitalizarea, reîmprospătarea, regenerarea, revigorarea forţelor, da o stare de mulţumire, de răbdare şi de calm, oferă rezistenţă la schimbarea condiţiilor de viaţă. În furtună, ajuta să simţi pământul de sub picioarele tale într-un mod fix şi sigur.

Creşte conştientă şi percepţia sentimentului de frumuseţe. Îmbunătăţeşte sentimentul de dragoste, creşte dragostea pentru ţară şi natura, precum şi patriotismul, cu o stimulare uşoară pentru conservatorism. Stimulează imaginaţia şi creativitatea, extinde  invitaţia la călătoriile interioare, ajuta şi se asigura că trăiţi în armonie cu timpul şi locul în care vă aflaţi. Acestea sunt cele mai importante efecte ale lemnului pietrificat. Modul lor de utilizare poate varia: puteţi să le păstraţi  la vedere, transporta în buzunar sau să le ţineţi în mână...

Întreţinerea pietrelor variază în funcţie de tipurile lor, cu toate acestea, cerinţa comună a majorităţii lor este ca acestea să fie spălate cu apă caldă o dată pe săptămână. Pentru încărcare de energie au nevoie de lumina soarelui, dar şi de lumina lunii. Lemnul pietrificat s-a dovedit a fi cea mai eficientă unealta de vindecare aprobată.
Alinierea Chakrelor - coccis şi chakrele plexului solar, ambele fiind purtătoare de mare energie. În Feng Shui, lemnul pietrificat indica familia şi bunăstarea în domeniul Ba-Gua. Lemnul pietrificat este o piatră a răbdării, a creşterii  lente, constantă faţă de obiectivul de transformare spirituală. Acesta aminteşte persoanei să nu înoate împotriva curentului! El ne aminteşte că putem avea încredere în cursul vieţii şi evoluţiei şi că timpul divin este, probabil, mai bun decât propriul calendar al dorinţelor pe care îl putem prefera. Lemnul pietrificat asistă persoana în amintirea vieţii trecute. El poartă o amprentă  recentă (100 - 200 de milioane de ani) a istoriei Pământului, şi poate fi utilizat pentru a vizualiza înregistrările akashice ale acestei planete. Se poate merge chiar înapoi pentru a vedea "sămânţa"evoluţiei Pământului de către entităţi non-umane de mare inteligenţă şi putere spirituală.


Lemnul pietrificat este o piatră a rădăcinilor, a începuturilor şi cunoştinţelor străvechi. El poartă cunoaşterea „bătrânilor” pământului - copacii vechi care au fost martorii zilelor de început ale acestei planete. Lemnul pietrificat asistă persoana  în conectarea cu rădăcinile. Acesta ajută la amintirea timpurilor în care oamenii de toate rasele erau în echilibru cu Pământul, şi dobândeau cunoştinţe şi înţelepciune din toate regatele naturii; ajuta persoana  în ancorarea cu pământul prin completarea circuitului electromagnetic cu Pământul, în aşa fel încât mai multă energie să curgă prin corpul fizic. Lemnul pietrificat poarta spiritul în formă. El este un profesor al frumuseţii şi al puterii domeniului fizic şi ajută la receptarea şi învăţarea lecţiilor de a fi un  spirit conştient pe planul Pământului. Acesta ajută la depăşirea  deficitului de conştiinţă şi a lăcomiei care creşte în noi.

EMOŢIONAL: Acesta oferă o un sentiment de pace în vremuri de schimbare. Ajută la transformarea puncte slabe în forţe noi. Lemnul pietrificat poate ajuta o persoană să recunoască şi să depăşească  modele emoţionale folosite de strămoşi. Adesea, aceste modele emoţionale au fost create ca instrumente de supravieţuire, cu scopul de a face faţă situaţiilor pe care strămoşii (sau părinţi) le-au întâlnit, dar care nu mai sunt adecvate. Lemnul pietrificat poate ajuta la identificarea cărora dintre aceste modele nu mai sunt necesare, aşa încât astfel de restricţii să poată fi eliminate, eliberând omenirea de ecourile distructive ale trecutului, păstrând în acelaşi timp înţelepciunea veche, care ne poate ajuta să ne întoarcem la echilibru.

VINDECARE: lemnul pietrificat este un suport minunat pentru toate tipurile de vindecare fizică. Este deosebit de bun pentru echilibrarea ficatului şi vezicii biliare. Acesta poate ajuta la curăţarea ficatului şi a sângelui, în facilitarea fabricării de celule curate în măduva osoasă şi ajuta în tratamentul pierderii auzului şi incontinenţei.

Omoplat (posibil uman)



Sectiune 1

Sectiune 2

Fragment din omoplat prelucrat